Openingsuren:

ma: 08u00 - 20u30

di: 08u00 - 20u30

wo: 08u00 - 20u30

do: 08u00 - 20u30

vr: 08u00 - 20u30

za: 08u00 - 12u00

zo: gesloten

Tandheelkunde

Contacteer ons

of bel

+32 485 83 75 30

Tandheelkunde voor huisdieren

Net zoals bij ons is een gezond gebit ook heel belangrijk voor je huisdier. Indien hier niet goed voor gezorgd wordt, ontstaan er al dan niet serieuze problemen.

Om de tanden van je huisdier in optimale conditie te houden, dien je ze dagelijks te poetsen. Niet met een tandpasta zoals wij gebruiken want hierin zit teveel fluor, maar wel met een speciale dierentandpasta en dierentandenborstels, of je kan ook een gewone zachte tandenborstel nemen. Indien je geen langharig huisdier hebt, kan je ook een elektronische tandenborstel gebruiken. Let wel op: je dier dient hier aan te wennen en niet alle dieren laten dit toe.

Tandenpoetsen bij je dier

Tandenpoetsen leer je ze best van puppy/kitten af aan. Maak er ook een dagelijkse routine van. Probeer dat dagelijks op ongeveer hetzelfde te doen en beloon je dier achteraf met iets lekkers dat hij/zij anders niet krijgt. Begin eerst met naar de tandjes te kijken en met je vinger te wrijven op de tanden. Pas als ze dit goed tolereren, kan je de tandenborstel introduceren. De eerste week zal het een heus gevecht zijn, maar nadien zal het steeds vlotter gaan. Een volwassen hond/kat kan je dat ook aanleren, maar het zal meer tijd vergen.

Indien je de tanden niet goed verzorgt, ontstaat er snel tandplak met bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem en ontsteking van het tandvlees. Dit kan je door middel van een tandenborstel nog wegpoetsen. Tandplak zal uiteindelijk verharden en tandsteen worden. Tandsteen kan enkel met detartratie verwijderd worden door een dierenarts aangezien je dier dan licht verdoofd dient te worden. Laat nooit het tandsteen van je huisdier verwijderen door iemand anders dan een dierenarts en zonder de nodige sedatie en pijnstilling. Vaak gebeurt dat op een foutieve manier wat de tanden nog meer kan beschadigen en ergere problemen kan veroorzaken. Het kan ook pijnlijk zijn voor het dier.

Door de 4 jaar durende opleiding in Zweden is mijn kennis van tandheelkunde en -chirurgie erg uitgebreid. Enkel de zeer complexe en vergevorderde behandelingen stuur ik nog door naar Dierenarts Leen Verhaert van dierenpraktijk Dier en Tand.

Indien je meer informatie wenst over tandverzorging bij je dier, contacteer ons gerust.